Lähettänyt käyttäjä Virpi

Bryssel – Viimeksi kuluneiden kuukausien aikana Israelin hallitus on ollut kiireinen pitäessään silmällä Irania ja sen ydinvoimarikastusohjelmaa sekä tilanteita Syyriassa, missä Assadin kemiallisten aseiden arsenaali saattaa piankin päätyä Hizbollahin käsiin. Samaan aikaan palestiinalaiset ovat aktiivisesti kampanjoineet hankkiakseen vahvan tuen omalle valtiojulistukselleen eri puolilta Eurooppaa. Viime viikolla palestiinalaisten kiertue ulottui Ranskaan, Saksaan, Iso-Britanniaan, Suomeen, Ruotsiin ja Tanskaan. He pyrkivät taivuttamaan näiden maiden hallitukset äänestämään “kyllä” palestiinalaisvaltion julistukselle.

Moraalinen taistelutanner sijaitsee nyt Euroopassa. Euroopan unionin jäsenvaltiot eivät ole löytäneet yhtenäistä kantaa asiaan, ja näyttää siltä, että äänestys tulee jakautumaan kyllä- ja ei-ääniin sekä äänestyksestä pidättäytymiseen. Lauantaina EU kehotti palestiinalaisia siirtämään valtiojulistusanomuksen myöhempään ajankohtaan, jotta ei puututtaisi Israelissa tammikuussa pidettäviin vaaleihin.

European Coalition for Israel suunnittelee viime hetken ponnistusta palestiinalaisdiplomaattien salamahyökkäystä vastaan. ECI:n valtuuskunnan vierailu YK:hon on aikataulutettu marraskuun viimeiselle viikolle. Toivomme, että pystymme vakuuttamaan monet vielä päätöstään tekemättömät suurlähettiläät ja saamaan heidät sanomaan “ei” yksipuoliselle julistukselle. Matkan ajankohta osuu yksiin YK:n  palestiinasolidaarisuuspäivän ja yleiskokouksen mahdollisen äänestyspäivän kanssa, eli marraskuun 29. päivälle.

ECI on kampanjoinut Lähi-idän rauhanprosessin neuvotteluratkaisun puolesta yli kahden vuoden ajan vastustaen palestiinalaisvaltion yksipuolista julistamista. Se tekisi Jerusalemista palestiinalaisvaltion pääkaupungin.

 

Toimittanut Tomas Sandell tomas.sandell@pp.inet.fi