Lähettänyt käyttäjä Karmel

LEHDISTÖTIEDOTE
Suomalainen huippuyliopisto antaa järjestää tiloissaan BDS-konferensseja mutta kieltäytyy Israel-seminaarista
– ECI vastaa: Meitä ei vaienneta!

Helsinki, 10. maaliskuuta 2020 – European Coalition for Israel (ECI) ei päässyt pitämään tilaisuutta yhteen Suomen johtavista yliopistoista, joka selitti, että koulutustapahtuma, jossa keskitytään Israeliin ja ihmisoikeuksiin, ei sovi yliopiston arvoihin ja periaatteisiin. Kun tiedustelimme syytä päätökseen, hallinto ei antanut mitään erityistä syytä muuta kuin että tilaisuus olisi turvallisuusriski ja että sillä oli poliittinen sanoma. Näistä väitteistä huolimatta sama yliopisto oli aiemmin antanut järjestää useita BDS-tapahtumia (BDS eli Israelin boikotointi, sijoitusten poisvetäminen ja sanktiot). Sekä Saksan liittopäivät että Itävallan parlamentti ovat julistaneet BDS-liikkeen antisemitistiseksi, ja liike on myös syyllistynyt kansainvälisen holokaustin muistoallianssin (IHRA) määritelmän mukaiseen uuteen antisemitismiin, koska sen suhtautumista juutalaisvaltioon leimaa kaksinaismoraali.

"Jos valtion rahoittama yliopisto kieltää pääsyn yleisiin tiloihin, tämä on suuri uhka ilmaisunvapaudelle pluralistisessa ja demokraattisessa yhteiskunnassa, jonka sanotaan edistävän dialogia ja erilaisia mielipiteitä", sanoi ECI:n perustaja ja johtaja Tomas Sandell maanantaina 9. maaliskuuta. "Jos hallinnon edustajat pystyvät hiljentämään niiden äänet, joiden kanssa he eivät ole samaa mieltä poliittisesti, nousee esiin ilmeinen kysymys siitä, täyttääkö yliopisto yleisen rahoituksen vaatimukset."

ECI:n aikoo seuraavana askeleena pyytää tapaamista kyseisen yliopiston rehtorin kanssa. Asia aiotaan myös nostaa esiin eduskunnan kyseistä toimialaa hoitavan valiokunnan kanssa.

Maanantaina ECI kuitenkin järjesti yhdessä 15 muun suomalaisen Israel-järjestön kanssa "Fokus Israel" -tapahtumasarjan päätapahtuman eli paneelikeskustelun Helsingin yliopiston Think Cornerissa. Aiheena oli tuonakin iltana Israel ja ihmisoikeudet.

Eteläafrikkalainen asianajaja Olga Meshoe oli mukana keskustelussa videolinkin kautta. Hän kumosi selkeästi tietyissä ihmisoikeusliikkeen piireissä vallalla olevan myytin siitä, että Israel on apartheid-valtio. "Mustista afrikkalaisista tuntuu epäkunnioittavalta ja loukkaavalta se, että Israelin valtiota demonisoivat tahot vertaavat Etelä-Afrikan järjestelmällistä apartheid-ajan rotuerottelua palestiinalaisten tilanteeseen Israelissa tänä päivänä. Apartheid oli järjestelmällistä rotusyrjintää, missä mustat eivät voineet käydä samaa koulua kuin valkoiset, heitä ei voitu hoitaa samoissa sairaaloissa eivätkä he voineet mennä naimisiin valkoisen kanssa. Mitään tällaista ei tapahdu nykypäivän Israelissa, missä Israelin arabikansalaisia on edustajina knessetissä ja oikeuslaitoksessa, ja he käyvät samaa koulua kuin juutalaiset. Meidän ei tarvitse vääristellä totuutta tunnustaaksemme, että palestiinalaisten keskuudessa on kärsimystä. Sen sijaan että antautuisimme vallankumousnostalgian valtaan meidän tulee nähdä totuus ja asettaa heidän omat johtajansa vastuuseen", Olga Meshoe sanoi.

Suomalainen panelisti Varpu Haavisto kysyi, mikä voisi olla Israelin-vastaisten järjestöjen anteliaiden valtionavustusten takana oleva motivaatio. Yksi tällainen järjestö on "The World Council of Churches Ecumenical Accompaniment Programme" (EAPPI), joka lähettää nuoria Israeliin tarkkailemaan väitettyjä Israelin tekemiä sotarikoksia samalla kun he jättävät huomiotta palestiinalaisten johtajien ihmisoikeusrikkomukset ja painostuksen. "Kuka tarkkailee näitä tarkkailijoita, joita valtionavulla ja seurakuntajärjestöjen taholta niin anteliaasti rahoitetaan? Edistävätkö nämä ryhmät rauhaa ja sovintoa alueella vaiko saavatko ne aikaan lisää vihaa yksipuolisilla Israelin-vastaisilla asenteillaan?" hän kysyi.

Brittiläinen asianajaja ja Oxfordissa tutkinnon suorittanut juristi Natasha Hausdorff totesi, että kansainväliset, selkeästi Israelin-vastaiset kansalaisjärjestöt vääristelevät systemaattisesti kansainvälistä lakia. Hän loi katsauksen yleisimpiin tämänhetkisiin lain nimissä tehtäviin toimintamuotoihin Israelia vastaan. Hän sanoi lopuksi, että Israelia ei voi syyttä siitä, että se on miehittäjänä alueella, joka ei kuulu toiselle valtiolle. "Juudean ja Samarian kiistanalaiset alueet eivät koskaan kuuluneet millekään suvereenille valtiolle", Hausdorff sanoi. Hän mainitsi periaatteen "uti possidetis juris", opin joka määrää, että uudet valtiot oletetusti perivät ne hallintorajat, jotka niillä oli ennen itsenäistymistään. Tässä tapauksessa puhutaan Brittiläisen Palestiinan mandaatin hallintorajoista, jotka ovat edelleen voimassa lähtökohtana Israelin ja palestiinalaisten välisille neuvotteluille. Hausdorff rohkaisi yleisöä varustautumaan totuudella ja ryhtymään dialogiin kansalaisyhteiskunnan jäsenenä.

Tomas Sandell päätti paneelikeskustelun selittämällä, kuinka tärkeää on, että jatkamme avointa ja jatkuvaa vuoropuhelua koskien sekä tätä että muita Lähi-itään liittyviä asioita, huolimatta voimista jotka haluaisivat hiljentää meidät. Kun ECI on viime vuosina isännöinyt vastaavia koulutustapahtumia, palestiinalaiset panelistit ovat joutuneet perumaan osallistumisensa, koska ovat pelänneet palestiinalaisviranomaisten taholta tulevia jälkiseuraamuksia.

"Meidänkin demokraattisissa yhteiskunnissamme on niitä, jotka vastustavat vapaata ja avointa keskustelua", Sandell sanoi. "Mutta jos haluamme säilyttää avoimen yhteiskunnan, jossa saamme ilmaista erilaisia mielipiteitä, meidän tulee varmistaa, että demokraattisia arvoja ja periaatteita kunnioittavia ääniä eivät hiljennä ne, jotka ovat poliittisesti tai ideologisesti eri mieltä."

Asiasanat: