Lähettänyt käyttäjä Hannu

Aseelliset taistelut Gazan rintamalla ovat tauonneet. Aika näyttää onko kyseessä pitempiaikainen aselepo vai lyhyt ‘lataustauko’. Varmaa on ainoastaan se, että islamistinen Hamas ei ole luopunut tavoitteestaan hävittää Israelin valtio ja juutalaiset heidän omasta maastaan.

Taistelu ei ole kuitenkaan päättynyt. Se jatkuu poliittisella rintamalla propagandataisteluna. Propagandarintamalla asetelma on samanlainen kuin aseellisella rintamalla: Israelin vastustajat hyökkäävät, esittävät syytöksiä ja Israelin puolustajat yrittävät torjua hyökkäykset. Tässä taistelussa osapuolten voimasuhteet ovat täysin päinvastaiset kuin aseellisella rintamalla. Valtaenemmistö Lähi-idän asioista kirjoittavista toimittajista on arabirintamassa Israelia vastaan. Näin siitä huolimatta, että uutisointi erityisesti äskeisen Gazan sodan loppupuolella oli vähemmän yksipuolista kuin aiempina vuosina.

Viikolla 33 saivat Helsingin Sanomien lukijat ja Yle-uutisten katsojat todistaa jopa suoranaista ihmettä. Molemmat maan tärkeimmät mielipiteenmuokkaajat otsikoivat/aloittivat yhtenä päivänä Gaza-uutisensa toteamalla, että Hamas rikkoi tulitauon. Ne kertoivat tapahtumat niiden aika-, syy ja seuraus -järjestyksessä. Tällaista rehellisyyden puuskaa ei ole maassa koettu 40 vuoteen. Tuota ennen ja jälleen sen jälkeen ‘Israel rikkoi tulitauon, kun Hamas oli ampunut raketteja Israeliin’

Uutisoinnin yksipuolisuuden säröilyyn lienee vaikuttanut ainakin kolme asiaa:
1) Hamasin kyyninen ihmiskilpien käyttö ja suoranainen pyrkimys siviiliuhrien määrän lisäämiseen, mikä ei ole voinut jäädä paatuneimmaltakaan Israel-vihaajalta huomaamatta.
2) edelliseen liittyen, Hamasin johtajien yltiöpäisyys yhdentoista tulitauon ja/tai tulitaukoehdotuksen rikkojana ja torjujana.
3) ISIS/IS-kalifaatin perustaminen Irakin ja Syyrian alueelle Hamasin veljesjärjestön toimesta ja sen sotilaiden ainutlaatuinen raakuus toisin uskovia muslimeja ja kristittyjä kohtaan.

Monen toimittajan aivoissa on saattanut käydä epäilys, että olenkohan oikealla asialla ISIS-Hamasin sotapropagandaa myötäillessäni, entä jos Hamasin tavassa sotia siviilien suojassa onkin jotain mätää, jospa Israel ei olekaan konna, joksi se pyritään leimaamaan. Kunpa tuo epäilys jäisi yhä kalvamaan, voimistui ja Totuuden Henki pääsisi ohjaamaan puheita Israelista ja Lähi-idästä.

 

 

Asiasanat: