Lähettänyt käyttäjä Petri

31.10. palestiinalaiset hyväksyttiin YK:n koulutus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon täysjäseneksi. EU:n ja myös pohjoismaiden valtioiden mielipiteet jakaantuivat yllättävällä tavalla. Saksa äänesti vastaan, samoin Ruotsi, Ranskan, Norjan, Islannin ja Suomen äänestäessä jäsenyyden puolesta. Englanti ja Tanska pidättyivät äänestämästä.

Jäsenyyttä vastaan äänestäneet perustelivat kantaansa sillä, ettei ajankohta ollut jäsenyydelle sopiva, eikä palestiinalaisten jäsenyys YK:n alaisessa järjestössä edistäisi rauhaa Lähi-idässä. Suomella lienee ollut joku toinen perustelu omalle tukipäätökselleen.

Joka tapauksessa arvostettu palestiinalainen aktivisti Mustafa Barghouti kiitteli maanantaina 1.11. eduskunnassa Suomea PA:n jäsenyydelle saadusta tuesta. Berghouti kertoi, että palestiinalaisten tavoitteena on pyrkiä kaikkien YK:n järjestöjen jäseneksi ja lopulta YK:n jäseneksi. Yhdysvallat, joka äänesti jäsenyyttä vastaan päätti heti lopettaa Unescon rahoituksen. Tämä johtuu siitä, että se pitää Gazassa valtaa pitävää Hamas-järjestöä terroristijärjestönä.

Tämän vuoden huhtikuussa Fatah ja Hamas solmivat yhteistyösopimuksen. Jos Fatah onkin suhteessaan juutalaisvaltioon maltillisempi, niin Hamas tähtää peruskirjansa mukaan sen tuhoamiseen. Viime viikkojen aikana raketteja Gazasta Israelin siviilikohteisiin ovat puolestaan ampuneet islamilaisen Jihad-järjestön sotilaat. Nousevan Jihadin sotilaat eivät ota vastaan komentoja Hamasilta vaan Iranin hallitukselta. Kuka tässä lopulta haluaa rauhaa Lähi-idän kansojen välille?

Asiasanat: