Lähettänyt käyttäjä Petri

Israel kuuluu niihin kansoihin, jotka ovat aina ilmaisseet uskonkokemustaan myös tanssimalla. Eivät ainoastaan sanat tai teot, vaan myös kehon kieli on julistanut Jumalan suuria tekoja ihmisten lapsia kohtaan. Raamatun tunnetuin karkelo lienee kuningas Daavidin hyppely Jumalan arkin edessä sitä Siioniin tuotaessa. 2 Sam.6:14-16. Juutalaiset ovat kuitenkin tanssineet aivan muistakin syistä kuin vain ylistääkseen Israelin Jumalaa. Itä-eurooppalaisessa hasidilaisessa perinteessä tanssi on palvellut käytännöllistä arjen jumalanpalvelusta. Kun juutalaisilta on kielletty julkiset jumalanpalvelukset, he ovat muuttaneet kirjoitusten opettamisen tanssiksi. Näin on syntynyt valtava määrä Raamatun kirjoituksiin liittyviä perinteisiä tansseja.
 

Oronmyllyn heprealaisen tanssin kurssi

Heinäkuun helteessä tanssittiin heprealaisia tansseja Parikkalan Oronmyllyllä. Kokeneena ja innostavana opettajana toimi Jouni Pajunen Tuusulasta. Suositun kurssin oppilaat jaksoivat tanssia jopa viidestä seitsemään tuntiin päivässä. Melkoista liikuntaa, ja iloista sellaista. Kirjoituksia opittiin tanssiessa. Heprealaiset tanssit kertovat voimakkaasta yhteisöllisyydestä ja yhteenkuuluvuudesta. Ne eivät ole paritansseja vaan yhteisötansseja. Olisikohan tässä lääke länsimaisen individualismin kiroukseen.
 

Julistaminen tanssimalla

Jouni Pajunen kertoi, että hän on opettanut heprealaisia tansseja vuosikaudet kesäisin Helsingin Kaivopuistossa ja Kaupungin teatterin viheriöllä tiettyinä arki-iltoina. Kuka tahansa ”kävelytaitoinen” on voinut liittyä mukaan tanssijoiden joukkoon. Tänä kesänä on tanssittu Järvenpäässä, ravintola Huilin edessä olevalla nurmikolla tiistai-iltaisin klo 18-20. Mukana on ollut tanssijoita useimmista Järvenpään seurakunnista. Itsekin olen ollut mukana aina kun olen ehtinyt.

Nämä tanssit ovat kansantansseja, mutta samalla useimmilla niistä on yhteys johonkin Raamatun kirjoitukseen. Ne opettavat ja julistavat Raamattua, Jumalan sanaa ja tekevät Israelia tunnetuksi.

Lähtisinkö mukaan ?  Näiden tanssien askeleet eivät ole vaikeita. Ne oppii helposti. Ja samalla saa iloisen mielen ja kokemuksen kuulumisesta kristittyjen yhteiseen perheeseen. Kokeile vaikka!

Järvenpäässä, Keski-Uudenmaan kristillisen koulun tiloissa, Sibeliuksenväylä 42 jatkuu tanssi maanantaisin 5.9 alkaen klo 18.00. Aiheesta voit kysellä osoitteesta jouni.pajunen(ät)suomi24.fi.

 

 

Asiasanat: 

Lisää uusi kommentti

Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.