Kevätvirsi kaikuu jälleen. Tällä en tarkoita suvivirren melodista esitystä vaan mainitun virren jokakeväistä kieltämisvaatimusta. Sillä kuulemma loukataan toisin(aan) ajattelevia. Suurin osa maailman ongelmista ratkeaisi kuin itsestään sillä, että Suomen kouluissa ei laulettaisi suvivirttä! Näin sanotaan meidän maahamme viimeisten vuosikymmenien aikana muuttaneiden kertoneen.

Todellisuudessa kait hyvin harva maahanmuuttajistamme on puuttunut koulujemme opinto-ohjelman tähän tai muuhunkaan puoleen. Sen sijaan kotoiset vapaa-ajattelijat ovat pitäneet asiasta jokakeväisiä soidinmenojaan jo useina vuosina. He ovat halunneet viedä vapaan ajattelunsa niin pitkälle, että ovat jopa ulkoistaneet kyseisen ajatuksensa ja väittävät vaatimuksen esittäjiksi maahamme eri puolilta maailmaa muuttaneita henkilöitä. Nerokas oivallus, joka osoittaa edes jonkinlaista ajattelua. Vapauttako siinäkin!

Tämän keväinen vapaa ajattelu oli sitä, että pyydettiin lisätukea itseltään apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaiselta. Joutuu kysymään: oliko apulaisoikeuskansleri tehtäviensä tasalla puuttuessaan koulujemme opetusohjelmaan, ja olikohan hänellä työn puutetta, kun tässä asiassa päätös tuli kovin säädyllisessä ajassa? Onneksi eduskunnassa oltiin tietoisia asioitten hoitojärjestyksestä, ja siellä valiokunta päätti, että suvivirsi lauletaan kevätjuhlissa vastakin.

Olen viime aikoina eräissä yhteyksissä joutunut seuraamaan vapaa-ajattelijoiden ajatusmaailmaa. Rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, että olen hämmästynyt sitä enemmän, mitä useampiin heidän kannanottoihinsa olen tutustunut. Jo nimitys, Vapaa-ajattelijat, on joutunut suuren kysymysmerkin alle. Miltei jokaisessa siltä taholta tulleessa vaatimuksessa ihmisiä vaaditaan luopumaan joko heidän perinteisistä tai lyhyemmän ajan sisällä syntyneistä ajatuksista. Toisin sanoen: ihmiset eivät saa ajatella vapaasti. Mitä vapaa-ajattelua se sellainen on? Vapaa-ajattelijat ovat kuitenkin kunnioittaneet vanhaa suomalaista sanontaa: ”lyhyestä virsi kaunis” ja esittävät, että suvivirrestä laulettaisiin vain kaksi alkusäkeistöä. Kuinka herttaista jalomielisyyttä!

Suvivirsi, kuten moni muukin koulujemme juhliin kuuluva, niin kristillinen kuin profaanikin ohjelma, on tarkoitettu kasvattavaksi tekijäksi. Kuinka sellaisia voitaisiin jollakin korkean lainvalvojan mahtikäskyllä poistaa, kuten Puumalainen nyt on yrittänyt. Muistan jo omalta kansakouluajaltani yli seitsemän vuosikymmenen takaa, kuinka mahtavaa oli kuulla kevätjuhlan päätteeksi laulettavan: ”Jo joutui armas aika ja suvi suloinen . . . ”

Asiasanat: