Lähettänyt käyttäjä Hannu

Historia lienee kautta aikojen ollut koululaisten ja opiskelijoiden enemmistön aliarvioima ja jopa inhoama aihe ja oppiaine eikä liene aikuisväestönkään ensimmäisiä kiinnostuksen kohteita. 

Sanotaan, että kansalla, joka ei tunne historiaansa ei ole tulevaisuutta. Vahvasti sanottu. Tottahan sillä tulevaisuus on, mutta millainen? Pahimmillaan se on kansakunnan katoamien ja hukkuminen kansojen mereen. Joka tapauksessa historia on aina ollut jossain määrin ja ajoittain hyvin vahvasti vaikuttamassa kansakuntien tulevaisuuteen vaikuttavissa päätöksissä. 

Meillä Suomessa asia on varsin ajankohtainen, vaikka sitä ei ehkä tiedosteta. Esimerkiksi maahanmuuttoon liittyviä poliittisia kantoja ja ratkaisuja perustellaan varhais- ja lähihistoriallamme. Muuttihan suomalaisiakin muille maille. Esivanhempiamme muutti Taalainmaalle, Inkerinmaalle ja Amerikkaan niiden sosiaalitukien ja hyvinvointipalvelujen houkuttelemana. Otimmehan vastaan Karjalan pakolaiset 1940 ja 1944 ja Inkerin suomalaisia 1990-luvulla paluumuuttajina. Puhumattakaan juutalaisten muutosta Israelin maahan viime ja toissa vuosisadalla arabikansan rakentamien kukoistavien viljelmien ja puutarhojen, maidon ja hunajan houkuttelemana. Näinhän se meni?

Historia on ollut tärkeässä asemassa ’Lähi-idän kriisissä’, Israelin ja arabien suhteissa koko uuden Israelin valtion olemassaolon ajan, mutta viime vuosina yhä suuremmassa määrin. 1950-luvulta alkaen on kiistelty, oliko Israelin itsenäisyyssota yhtä ’deirjassinia’, miksi arabit pakenivat taistelualueilta jne. Viime vuosina on siirrytty yhä kauemmas menneisyyteen ja yhä kiihtyvässä tahdissa on ilmestynyt ’tutkijoita' ja poliitikkoja, jotka väittävät, että Israelilla ei mitään historiallista yhteyttä omaan maahansa. ’Alan viimeisintä huippua’ edustaa UNESCO hallituksen Pariisissa 11.4.2016 julkaisema päätöslauselma, joka pimittää Jerusalemin temppelivuoren juutalaisen historian ja puhuu siitä vain muslimien al-Haram al Sharifina ja Al Aksa -moskeijan paikkana. Sitaatteihin laitetusta Länsimuurista UNESCOn päätöslauselma puhuu al-Buraq -aukiona. YK on murentanut arvovaltaansa toistuvilla yksipuolisilla Israel-vastaisilla päätöslauselmilla. Saman tekee Israel-vastaisuuden foorumina esiintyvä UNESCO. UNESCOn alentuminen muslimien ’tuhannen ja yhden yön tarinoiden’ auktorisoijaksi ja takuumieheksi kruunaa järjestön rappion. 

Tässä tilanteessa, Israel-vastaisen informaatiosodan saadessa yhä röyhkeämpiä muotoja Karmel-yhdistyksen 20.-22.5.2016 järjestämän Israel-kongressin aihe ja keskeinen ohjelma osuu kuin kultasuoneen. Israelilaisen huippuarkeologi Avner Gorenin luennot lauantaina 21.5. ovat ilmeisen vahvaa vastalääkettä median suosimiin ’tuhannen ja yhden yön tarinoihin’ Israelin ja Jerusalemin historiasta. Tosiasioista kiinnostuneen kannattaa tulla paikalle Tampereen Kalevan kirkkoon. Kongressin koko ohjelma löytyy mm. täältä: http://www.karmel.fi/israel-kongressi-2016. Tervemenoa kongressiin.

Asiasanat: