Lähettänyt käyttäjä Hannu

Kun Kuuden päivän sodasta 1987 oli kulunut 20 vuotta, Ylen uutistoimitus muisteli sitä esittämällä Yle-perinteen mukaisen vaihtoehtoisen totuuden, jonka mukaan imperialistinen Israel silkasta hyökkäämisen ja valloittamisen halusta aloitti sodan ja hyökkäsi arabimaiden kimppuun. Kertomatta jätettiin sodan todellinen syyt.

Soitin silloiselle uutispäällikkö Seppo Toivoselle ihmetellen harhaanjohtavaa uutisointia. Hän ei nähnyt siinä mitään ongelmaa. Kun intin, että uutinen kaipaisi korjausta ja että minulla ja  kuulijoilla on oikeus saada totuudenmukaista tietoa maailman tapahtumista, hänellä oli todella tyly, Yle-journalismin moraalia ja sananvapauskäsitystä kuvaava vastaus: Jos Sinun oikeuttasi on loukattu, nosta kanne Yleisradiota vastaan käräjäoikeudessa. Hän tiesi, että minulla ei ollut varaa taisteluun Ylen ’demokraattisia lakimiehiä’ (silloinen marxilais-kommunistinen lakimiesyhdistys) vastaan.

Entä nyt? Kuuden päivän sota on edelleen kuuma peruna Yle-toimittajille. Monet alueiden ykköslehdet ovat kertoneet sodasta, jopa asiallisesti. Yle on ratkaissut ongelman vaikenemalla. En ole kuullut  yhtään 50 vuotta sitten käydyn sodan kulusta kertovaa Yle-raporttia, ellei sellaiseksi katsota 8.6.2017 lähetettyä ohjelmaa ”Ulkolinja: 50 vuotta vankilassa”. Siinä ikävästä yksittäistapauksesta – rakas sana 'demokraattisille' lakimiehille ja asiantuntijoille muslimiterroristien raakuuksista puhuttaessa – rakennettiin tunteisiin vetoava, Israel-vihaa nostattava propagandatunti.

Mutta mitä olisi pitänyt ja pitäisi nytkin kertoa:
1) Arabimailla oli monivuotinen pyrkimys karkottaa juutalaiset ja hävittää Israelin valtio ’arabien pyhältä maalta’. Koko kevään 1967 Syyrian ja Egyptin johtajat kiihottivat alamaisiaan yhä fanaattisempaan Israel-vihaan ja lupasivat hävittää Israelin Lähi-idän kartalta. Syyriassa myöhemmin vallan kaapannut puolustusministeri Hafez al-Assad totesi, että oli tullut aika aloittaa "vapaussota sionistien savustamiseksi ilmaan  arabien kotimaasta”. 20.5.1967 hän julisti armeijansa olevan valmis käynnistämään vapautustoimet ja kitkemään sionistit arabien asuinseuduilta ja uskoi, että aika on kypsä heidän tuhoamiselleen. Egyptissä 1954 vallan kaapannut eversti Gamal Abdel Nasser johtaja lupasi ajaa juutalaiset Välimereen.

Jopa meille rakas ’maailman ensimmäinen tieteellisesti hallittu ateistinen rauhanvaltio Neuvostoliitto’ kiihdytti konfliktia kertomalla arabeille vääriä tietoja Israelin joukkojenkeskityksistä Syyrian rajalle. YK-joukkoja komentanut kenraali Ensio Siilasvuo torjui väitteet perättöminä, mutta se ei estänyt Syyriaa vaatimasta Egyptiltä apua Israelia vastaan. Tämän seurauksena Jordania liittyi Egyptin ja Syyrian muodostamaan sotaliittoon ja useat arabimaat Marokosta Irakiin lähettivät joukkoja ja taloudellista tukea tilannetta kiristäen.

2) Tilanteen kehittyessä Egyptin johtaja Nasser määräsi 17.5.1967 vuoden 1956 Suezin sodan jälkeen Siinaille sijoitetut YK:n rauhanturvajoukot poistumaan Siinailta ja toi Egyptin joukot Israelin rajalle. YK:n pääsihteeri U Thant suostui Nasserin vaatimukseen yllättävän helposti.

3) 23.5.1967 Egypti sulki Tiranin salmen ja Akaban lahden kansainvälisen vesireitin Israelin laivoilta sekä saartoi, mikä sellaisenaan on kansainvälisen lain mukaan causa belli, sodan syy. Nasser julisti arabien valmis taistelemaan ja tuhoamaan Israelin. Israel puolestaan oli jo Suezin sodan jälkeen ilmoittanut, että Tiranin salmen sulkeminen on sodanjulistus Israelia vastaan. Sodan aloittamisesta YK:ssa syytetty Israel saattoi tukeutua hyökkäyskäsitteen määrittelyyn, jonka Neuvostoliitto itse oli vuonna 1957 Yhdistyneissä kansakunnissa esittänyt: hyökkääjäksi on tuomittava valtio, joka sulkee toisen valtion rannikon tai satamat. Tämän tulkinnan mukaan sota alkoikin jo 17.5.1967.

4) Tärkeää on myös kertoa, että Israel ehdotti heti sodan jälkeen arabimaille rauhanneuvotteluja. Sudanin Khartumiin syyskuussa 1967 kokoontuneet  arabimaat, Arabiliitto vastasi ehdotukseen kolmella kuuluisalla EI:llä - EI rauhaa Israelin kanssa, EI neuvotteluja, EI Israelin Israelin valtion tunnustamista - joiden hedelmää yhä nautimme. Huomaa, että asialla olivat arabimaat. Kairossa 1964 keksitystä 'palestiinalaisuudesta' ei puhuttu. Seuraavankin, Jom Kippur -sodan Israelia vastaan 1973 aloittivat ja kävivät arabimaat, eivät ’palestiinalaiset’.

 

Asiasanat: