Lähettänyt käyttäjä Petri

Tämän vuoden fysiikan ja kemian Nobel-palkittujen joukossa ovat  ranskanjuutalainen Tri Serge Haroche ja amerikanjuutalainen Tri Robert Lefkowic. Serge Haroche:n ja hänen tutkijakollegansa saavutukset ovat hiukkasfysiikan alueella. Nobel-palkintoraati sanoi heidän aloittaneen uuden aikakauden kavanttifysiikassa. Miesten tutkimustulosten toivotaan lisäävän merkittävästi mahdollisuuksia tallentaa ja käsitellä tietoa.

Tutkimustulosten käytännöllisiä sovelluksia tulisivat olemaan entistä nopeammat supertietokoneet ja sata kertaa nykyisiä kelloja tarkemmat hiukkaskellot. Kemian Nobel-palkittu Robert Lefkowic on kollegansa kanssa tehnyt uraauurtavaa työtä solubiologian alueella. He ovat tutkineet proteiineja, joiden avulla ihmiskehon solut reagoivat ympäristöstä tuleviin signaaleihin. Heidän tutkimustyönsä tulee avuksi tehokkaampien ja vaikutuksiltaan täsmällisempien lääkkeiden valmistuksessa. Puolet kaikista lääkevalmisteista toimii tässä tutkimuksessa tarkasteltujen periaatteiden mukaan.

Juutalaisen kansan osuus kaikista Nobel-palkinnon saajista on 110 vuoden aikana ollut huomattavan suuri. Heidän lukumääränsä on vain 0,2% koko maailman väestöstä, mutta Nobel-palkinnoista heille on annettu 22%.

Luonnontieteiden alueella juutalaisten saavutukset ovat vieläkin suuremmat. Fysiikan palkinnoista heille on myönnetty 27% ja lääketieteen palkinnoista 34%. Monet käyttämämme lääkevalmisteet ja sairaalatarvikkeet ovat israelilaista alkuperää. Kuka tahansa Israelissa matkaava voi todeta paikallisen sairaanhoidon olevan korkeaa tasoa.

Miten tiedollinen älykkyys on voinut kasautua yhdelle pienelle kansalle? Selityksenä on mainittu se, että juutalainen kulttuuri arvostaa tietoa ja tutkimusta. Juutalaisessa traditiossa jeshivassa tapahtunut kirjoitusten opiskelu perustui oppilaiden kysymyksiin. Asioita ja ilmiöitä on ollut lupa kyseenalaistaa, eteenpäin katsomista ja henkilökohtaista vastuuta on rohkaistu.

Myös itse Tooran kirjoitusten tutkiminen pitää sisällään lupauksen viisauden ja ymmärryksen kasvamisesta.  Tästä puhuu erityisesti psalmi 119.

Opeta minulle hyvä ymmärrys ja tieto, sillä sinun käskyihisi minä panen uskallukseni. Ps. 119:66
Sinun käskysi tekevät minut vihollisiani viisaammaksi, sillä ne ovat minun omani iankaikkisesti. Ps. 119:98

Asiasanat: