Lähettänyt käyttäjä Petri

YK syntyi toiseen maailmansotaan toimintansa päättäneen Kansainliiton raunioille. Sen peruskirja allekirjoitettiin 26.6.1945 San Fransiskossa. Peruskirjan 4. artiklaan, joka käsittelee järjestön jäsenyyttä kirjoitettiin seuraavaa: ”Yhdistyneiden Kansakuntien jäsenyys on avoin kaikille muille rauhaa rakastaville valtioille, jotka hyväksyvät järjestön peruskirjan sisältämät velvoitteet ja jotka järjestön harkinnan mukaan pystyvät ja ovat halukkaat täyttämään ne.” Sodan kokemusten jälkeen maailmanrauha oli vaalimisen arvoinen asia.

Tämä arvokas periaate näyttää nyt unohtuneen joiltakin YK:n jäsenvaltioilta. Parhaillaan koolla olevan YK:n yleiskokouksen avajaispäivänä 24.9. Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad syytti Israelia ja Länsimaita sodan ja terrorin levittämisestä Lähi-itään. Lehdistötilaisuudessaan hän kehui oman maansa 4000-vuotista kulttuurihistoriaa todeten samalla, ettei Israelilla ole mitään juuria Lähi-idässä. Hänen mukaansa Israel tullaan eliminoimaan myöhemmin. YK:n istuntosalista marssi ulos Israelin YK:n lähettiläs Ron Prosor seuranaan USA:n, Ranskan, Britannian, Saksan ja Tanskan valtuuskunnat. Kuinka tyhjälle tai täydelle salille mahtaa Ahmadinejadin puhe kaikua tänään Suurena sovintopäivänä 26.9. kun hän saa seuraavan puheenvuoron YK:ssa.

Vaikuttaa siltä, ettei YK:n jäsenvaltioiden käsitys rauhasta tai kansojen rauhanomaisen rinnakkaiselon edellytyksistä ole samanlainen.  Joidenkin mielestä vastakkaista mielipidettä tai toisenlaista arvomaailmaa edustavat valtiot voidaan eliminoida ja niiden kansalaiset surmata omien arvokkaampien päämäärien saavuttamiseksi. Viime viikolla kohistiin mediassa Pakistanin rautatieministerin Ghulam Ahmad Bilourin tarjoamasta 100 000 dollarin suuruisesta ”tapporahasta” profeetta Muhammedia pilkkaavan elokuvan tekijän surmaajalle.  Pakistanin päämininisteri tosin ilmoitti muutaman päivän kuluttua hallituksensa sanoutuvan irti tästä ministerin antamasta fatwasta.

Blogin kirjoittajan on myönnettävä, ettei hän aina ole selvillä siitä, millaista ja kenen ehdoilla rakennettavaa rauhaa maailman arvostetuin kansainvälinen järjestö on edistämässä. Maailmanjärjestön pääsihteeri Ban Ki-Moon sanoi vieraillessaan 29.8. Teheranissa Sitoutumattomien maiden liikkeen ( NAM) kokouksessa, että Iran voisi toimia Lähi-idän maiden rauhanvälittäjänä. Sen kuitenkin tiedän, etten halua sellaista rauhaa, jonka tieltä toinen valtio kuten Israel tai mikä tahansa Länsimaa on eliminoitava.

Jom Kippurina

Petri Kauhanen

Asiasanat: