Onko melkein aina niin, että on helpompi luottaa Jumalaan isoissa esimerkiksi poliittisissa kysymyksissä kuin pienissä jokapäiväisissä ongelmissa? Ehkä se johtuu siitä, että isot kysymykset ovat vaikutusvaltamme ulkopuolella, joten ne on pakko jättää oman toiminnan ulkopuolelle. Ehkä se johtuu siitä, että isot kysymykset koskettavat meitä harvemmin henkilökohtaisesti. Ajatellaan vaikka näin: näemme kuvia kärsivistä ihmismassoista, mutta sekin jättää meidät tietyllä tavalla kylmäksi. Englanniksi puhutaan median aiheuttamasta ilmiöstä nimeltään compassion fatigue. Se tarkoittaa sitä, että olemme niin väsyneitä kaikkiin ongelmiin, joita eteemme jatkuvasti tuodaan ettemme enää jaksa tuntea myötätuntoa. Näin sitten joudummekin luottamaan Jumalaan näissä asioissa. Meillä ei ole enää voimia.

Omat ongelmat kuten avainten jatkuva katoilu, toisten aiheuttamata kolarit tai pienet sairastumiset vievät paljon voimia. Sen sijaan, että muistaisimme silloin kääntyä välittömästi Jumalan puoleen  soitamme usein ystäville, viranomaisille tai lääkärille. Missään näistä ei tietenkään ole mitään väärää, mutta ensimmäisen vaihtoehdon tulisi aina olla kuitenkin Jumala, joka antaa viisautta myös niille, jotka sitten astuvat kuvaan mukaan auttamaan meitä. Sanoohan sanan jopa kuningas Asasta, joka kuitenkin tunnetaan oikeamielisenä (1. Kun. 15:11), että hän sairastuessaan ei kääntynyt Jumalan, vaan lääkäreiden puoleen (2. Aiakak. 16:12). Tämä kerrotaan surullisena esimerkkinä. Jumala siis olettaa, että Hän on meidän ensisijainen avunlähteemme kaikessa.

Kuinka usein olen unohtanut tuon asioiden oikean järjestyksen.

Juuri äskettäin kaikki mainitut pienet asiat taas tapahtuivat minulle. Onneksi muistin heti sanoa ääneen: "Jumala, Sinä olet tiennyt tämänkin jo etukäteen. Mikään ei ole Sinulta salattua. Mikään ei ole Sinulle yllätys. Kiitos siitä, että voit jollakin tavalla käyttää kaikkea kunniaksesi". Ihanaa, että muistin oikean järjestyksen tämän kerran.

Mitä sanoo Raamattu?

Raamattu sanoo, että voimme heittää kaikki huolemme Hänelle, sillä Hän välittää meistä (1. Piet. 5:7).  Raamattu sanoo myös, että Hän on Herra, joka parantaa (2. Moos. 15:26). Ja vielä Raamattu sanoo näin (Ps. 57:2-3):

"Armahda minua, Jumala, armahda minua,
sinuun minä turvaan.
Minä kätkeydyn siipiesi suojaan,
kunnes myrsky on ohitse.
Minä huudan avukseni Jumalaa, Korkeinta,
hän vie asiani päätökseen".