Yhdellä matkoistani aivan äskettäin olin Irlannissa ja Walesissa. Olen aina rakastanut eläimiä, mutta erityisesti lampaita. Nehän ovat vaarattoman oloisia, pehmeitä olentoja, jotka kauempaa katsottuna vaikuttavat pilviltä.  Wales on mahtavaa aluetta sille, joka välittää lampaista, sillä se on niitä täynnä. Ne ovat pääosin valkoisia, mutta joskus mukaan mahtuu joku musta lammaskin.

Matkalla tilaisuuteen pyysin pastoria pysäyttämään auton -kyllä, tämä on totta-, jotta voisin puhua lampaille. Hän varoitti minua, että lampaat lähtisivät heti karkuun ja näinhän sitten kävikin. Lampaat menivät kaikki eri suuntiin ja yritin turhaan tavoittaa niitä. Kovin pitkälle en tietenkään juossut, sillä jonkunlaista arvokkuutta oli ylläpidettävä ennen puhetilaisuutta.

Ajattelin tuolla hetkellä Raamatun opetuksia.

Jeesuksen elinaikana kaikki lampaisiin liittyvät esimerkit olisivat olleet hyvin konkreettisia, sillä ihmiset olisivat nähneet lampaita kaikkialla. Kuten tässä tapauksessa kävi selväksi lampaat eivät seuraa vierasta paimenta, sillä ne tuntevat oman paimenensa äänen. Itse asiassa vieras ääni saattaa olla houkuttelevakin, mutta lampaat tietävät silti, että se ei ole se ääni, joka haluaa heidän parastaan. Toinen mielenkiintoinen ajatus on se, että lampaita ei ajeta takaa eikä hoputeta eteenpäin. Vielä tänäkin päivänä paimen kulkee lauman edellä. Lampaat seuraavat paimenta. Onhan kuitenkin niin, että tänä päivänä meitä ihmisiä väsytetään ja ajetaan eteenpäin aivan toisin kuin laumansa puolesta toimiva paimen tekisi.

Paimen etsisi yhdenkin kadonneen lampaan. Paimen etsisi sadannen lampaansa vaikka hänellä olisi mukanaan yhdensänkymmentä yhdeksän.

Ja vielä kerrottakoon, että pastori perheineen Walesista muisti minua joulupaketilla. Siitä kuoriutui ulos pienenpieni valkoinen lammas!

Asiasanat: